Информация за Ориза

Информация за Ориза

Хранителен

Както всички останали хранителни продукти, хранителните съставки на ориза зависят от сорта на ориза, плодовитоста на почвата и природните условия. Съществуват различия между белия и кафевия ориз.

Несготвения ориз съдържа следните хранителни съставки в 100гр:

Калории: 348 кал.

Въглехидрати: 78 гр.

Мазнини: 0,4 гр.

Протеини: 8.6 гр.

Малко количество натрий

Протеините и въглехидратите са с много висока усвояемост за организма на човека — около 96 %, поради което храненето с ориз се възприема за много ефективно.

Оризът (Oryza) е основна продоволствена култура за 2/5 от населението на земята и производството му осигурява годишно по 85 кг за всеки жител на планетата. Употребяват се зърната, които, след като се полират, се използват за храна във варено състояние.

Протеини

От зърното се приготвя и брашно, което е бедно на мазнини, протеини и целулоза, поради което има диетични качества. Поради липсата на глутен, обаче, брашното от ориз не може да се използва за печене на хляб.

Освен за храна, зърното от ориз се използва като суровина за производство на спирт, пудра, бира, а също така във фармацевтичната промишленост.
Сламата от ориз има висока фуражна стойност, а освен това се използва за плетени изделия и за производство на фина хартия.

Ориз Оризът е една от най-старите земеделски култури. В Индия и Китай се отглежда от дълбока древност, в Европа е пренесен в VII в. от н.е., а в Америка в XVII в. В света се засяват около 1,4 млд. дка, от които 400 млн. дка в Индия. Други големи производители са Китай, Индонезия, Япония. В Европа се отглежда в най-южните страни, като Франция, Испания, Италия и Гърция.
Ориз Отглеждането на ориз у нас има 400 годишна история. В съвременни условия то се извършва в специални съоръжения — оризища. Въпреки, че отглеждането на ориз в условията на България е скъпо мероприятие, през периода 1944–1975 г. площта му нараства от 60 хил. дка на 170 хил. дка, като най-голям производител е била Област Пловдив, следвана от Пазарджишка, Старозагорска и Ямболска области. След реституцията на земята площта на оризищата рязко намаля.
Ориз Оризът е едно от най-продуктивните зърнено-житни култури и рекорните добиви надвишават 2000 кг/дка. Средният добив в световен мащаб е по-висок от останалите зърнено-житни — 240 кг/дка, като рекорьор е Австралия (над 600 кг/дка), следвана от Япония, Италия, Франция и др. У нас средният добив варира между 350 и 450 кг/дка.
Самоходна машина за прибиране на ориз се нарича оризокомбайн.